Nedávno jsem na instagram dávala fotku, kde jsem měla mističku se zapečenými jablíčky. Podzim a jablka k sobě neodmyslitelně patří. Já obvykle jablečnou sezónu začínám různými obměnami právě tohohle receptu. Úplně poprvé jsem tenhle jablkový dezert objevila v Marks and Spencer, kde ho prodávali v takových malých kalíšcích. A hned jsem si ho zamilovala. Kromě jablek můžete zapéct klidně švestky nebo hrušky či mix nějakého lesního ovoce. Nebojte se být kreativní. Já celý recept trochu ozvláštňuji směsí koření chai, ale postačí vám i obyčejná skořice. Je to rychlé, snadné a pravděpodobně budete mít všechny potřebné ingredience doma, tak se do toho můžete hned pustit.
Ingredience na jablka:
4 větší jablka nakrájená a kostičky
hnědý cukr podle chuti
2 lžíce hladké mouky
2 lžičky koření chai (nebo skořice)
šťáva a kúra z 1 citrónu
25 g másla na kostičky
Ingredience na drobenku:
1 hrnek ovesných vloček
2 lžičky koření chai (nebo skořice)
3/4 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku hnědého cukru
špetka soli
113 g másla na kostičky
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vymažeme si zapékací misku nebo pekáček. Oloupaná a nakrájená jablka promícháme s kořením, moukou a citrónem. Nasypeme do vymazané zapékací misky a poklademe kousky másla. Poté si připravíme drobenku. Já v robotu smíchám všechny ingredience, ale zvládnete to i rukama. Hotovou drobenkou pak posypeme jablíčka. Když mi nějaká drobenka zbude, mrazím jí v zip lock pytlíčku. Pečeme asi 35-45 minut. Hotová jablíčka můžete ozdobit v misce vanilkovou zmrzlinou nebo bílým jogurtem či zakysanou smetanou.
► A nebo si upečte Jablkovo-brusinkový koláč či klasický podzimní jablkový koláč.
Napsat komentář