směř koření chai

Vy víte, že nepiju kafe. Proto, že mi moc nechutná, ale hlavně taky proto, že mi po něm není dobře. Takže žiju hodně na čajích a velmi ráda mám kořeněný čaj chai – horký i studený. Jeden z nejlepších čaj chaiů, který jsem kdy měla, byl ten značky English tea shop. Nedávno mi došel a tak jsem se konečně dostala k tomu, že si udělám domácí směs z koření a vyzkouším něco nového.

Na tenhle recept není potřeba nic speciálního – krom koření. Stačí, když budete mít doma nějakou skleničku a máte vystaráno. Vzhledem k tomu, že ve směsi není černý čaj, je bez kofeinu. Použít jí můžete taky do pečení nebo třeba do smoothies.

Ingredience: 
4 lžíce kvalitní mleté skořice
3 lžíce mletého zázvoru
4 a 1/2 lžičky mletého kardamomu
1 lžička mletého pepře (případně víc dle vaší chuti)
3/4 lžičky mletého muškátového oříšku
3/4 lžičky mletého hřebíčku 

Na přípravu nápoje: 
1 – 1 a 1/2 lžičky směsi
250 ml mléka dle vašich preferencí
+ med či javorový sirup na oslazení

Všechno koření postupně přidejte do sklenice s víčkem a pořádně promíchejte. V pokojové teplotě vydrží 3 měsíce, ale můžete jí uchovávat i v lednici.

Při přípravě nápoje (ať už studeného či teplého) nejprve směs pořádně rozmíchejte v menším množství mléka, poté dolijte zbytkem a oslaďte.

Recept od Minimalist Baker