Hygge a borůvkové muffiny

Muffinů jsem upekla už celkem bezpočet. Slané, sladké, s drobenkou i bez. Stejně mi ale vždycky nejvíc chutnaly ty z Marks&Spencer. Jsou totiž krásně vláčné. Dlouho jsem pátranala po nějakém receptu, který by mi je aspoň vzdáleně připomínal. Hodně muffinů vám totiž vyjde tak trochu suchých. Tyhle jsou maximálně vláčné a dobré jsou i druhý den (když nějaké zbydou). Hotové je budete mít hned, stačí mít doma dvě zakysané smetany. Jestli jste na muffiny a máte rádi borůvky, tak jim dejte šanci. K čaji, k snídani, ke knížce, k filmu – jsou delikátní.

Ingredience (na 12 muffinů)
2 hrnky hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
1 velké vejce
1 hrnek cukru
56 g rozpuštěného másla
2x 200g zakysané smetany
1 a 3/4 hrnku mražených borůvek (nerozmrazujte je)

Troubu si předehřejte na 180 °C. Do formy na muffiny si dejte papírové košíčky a nebo formu vymažte.

Ve velké míse si smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte stranou.

V druhé míse si rozšlehejte ručním mixérem vejce. Přidejte cukr a šlehejte. Postupně zašlehejte máslo a nakonec také zakysanou smetanu.

Do mísy s moukou dejte zmrzlé borůvky a promíchejte. Přilijte vaječnou směs a mícháním spojte v těsto. Nemělo by být řídké, ale ani příliš husté.

Lžící těsto dejte na plech. Košíčky budou vrchovaté. Pečte cca 30 minut, až muffiny vyběhnou a budou zlaté.

Recept z Averie Cooks.