Upečeno/uvařeno

Podzimní jablečný koláč.

Na facebooku jste se mohli nechat nalákat na tenhle vydatný kořeněný jablečný koláč. Je to takový klasický apple pie z křehkého těsta se skořicí a muškátovým oříškem. Hlavní prim tu hrají právě jablíčka. Rozpalte troubu, vymažte formu a jdeme na to.

Ingredience – těsto:
370g hladké mouky
1 lžičku cukru
250g studeného másla
asi půl hrnku vody

Ingredience náplň:
7 – 8 menších jablíček
113g másla
3 lžíce hladké mouky
1/4 hrnku vody
1/2 hrnku bílého cukru (můžete ubrat podle sladkosti jablek)
1/2 hrnku hnědého cukru
1 pořádná lžička skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku
1 lžička vanilkového extraktu

Nejdřív si připravte těsto. Je potřeba ho aspoň půl hodiny chladit v lednici. V robotu si promíchejte mouku a cukr. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, mouka zhrudkovatí. Poté přidejte postupně vodu tak, aby vám vzniklo těsto. Udělejte z něj kouli, rozpulte, udělejte dvě placky – ty dejte do potravinové fólie a nechte chladit. (Bez robotu to zvládnete taky, jen to zpracování bude trvat o něco déle). 

Mezitím, co se vám chladí těsto, se vrhněte na náplň. Oloupejte jablka a nakrájejte je na plátky, dejte stranou do větší mísy. Troubu rozehřejte na 190 stupňů.V malém rendlíku si rozehřejte máslo, přidejte mouku – vznikne jíška. Přidejte vodu, cukr, skořici, muškátový oříšek a vanilku. Dobře rozmíchejte.Přiveďte k varu a vařte jednu minutu, pak ztlumte teplo a dejte omáčce minutu na víc. Schovejte si asi jednu třetinu na dno korpusu a zbytek přelijte na jablka a promíchejte.

Rozválejte těsto, vyložte jím vymazanou formu, dno pomažte zbylou omáčkou. Do korpusu dejte jablka. Jak uděláte vrchní část je na vás. Já jsem z těsta vykrájela lístečky, ale můžete udělat mřížky či cokoliv jiného. Povrch pomažte rozšlehaným vajíčkem a dejte péct. Troubu ztlumte na 180 stupňů. Pečte asi 45 – 50 min. Koláč by měl být na povrchu zlatý a jablka uvnitř měkká.

Recept od Audrey´s Apron.

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Alenis

    Jé, jablíčková náplň mě nenapadlo. Určitě vyzkouším ♥

    19/10/2016 at 20:34