Všechny vánoční tipy pohromadě

Vánoce

Láska k papíru

Diáře

Naše zážitky a tipy z cesty

USA

Upečeno/uvařeno

Jahodový koláč s lučinou a pečenou drobenkou

Jeden z nejlepších letních koláčů! K. ho má z těch, co peču asi nejraději. Sezóna jahod pomalu přichází, takže si tenhle recept někam uložte a pak s ním všechny oslníte (věřte mi, je to potvrzené). Nelekněte se dlouhého seznamu ingrediencí a počítejte, že těsto na koláč musíte mít připravené den dopředu.

Na těsto: 
2 lžíce nasekaných mandlí
6 lžic moučkového cukru (prosátého)
1 a 1/4 cupu (hrnku) hladké mouky
špětka soli
1/2 cupu studeného másla na kostky
1 žloutek
1/2 lžičky vanilkové esence

Na drobenku:
1 a 1/4 cupu hladké mouky
1/3 cupu cukru krupice
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky skořice
špetka soli
1/4 cupu nasekaných mandlí 
1/2 cupu rozpuštěného másla

Náplň:
450 g krémového sýru (já použila kombinaci 200 g lučiny, 120 g smetanové lučiny a 2x 80 g žervé) klidně použijte i 550 g sýru, zvlášť pokud máte větší formu na koláč
1/2 cup moučkového cukru 
1 a 1/2 lžičky vanilkové esence
450 g jahod (nakrájených na plátky)

Těsto jsem dělala v robotu se sekáčkem (asi to můžete zkusit i ručně, jen to bude pracnější a v těstu budou větší kusy mandlí). Nejdřív si prosejete cukr, přidáte mandle a chvilku všechno v robotu promícháte (cca 1 min.) Pak přidejte mouku a sůl a zase párkrát nechte promíchat. Přidejte kousky másla a nechte chvilku míchat až se všechno začne spojovat do takových hrudek. Poté přidejte žloutek a vanilkovou esenci a míchejte tak dlouho až z těsta bude velká koule. Poté těsto přendejte na pomoučněný vál, udělejte z něj placku, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do ledničky.

Po hodině vyndejte těsto z ledničky a nechte 20 min venku, aby trošku povolilo. Dál už si připravte vymazanou formu na koláč (já měla průměr 31 cm) a těsto do formy vymačkejte tak, aby pokrývalo i boky, šlo to docela dobře. Pak už jen formu dejte do pytlíku a nechte přes noc v ledničce.

Druhý den, když chcete jít péct si těsto musíte zatížit (já ho zatížila rýží) a dejte péct na 180 stupňů. Po 10 minutách dejte rýží/luštěniny pryč a nechte dopéct (já pekla ještě 15 minut), záleží na vaší troubě.


Mezitím si připravte drobenku. V míse si smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Přidejte nasekané mandle, promíchejte a pak přidejte máslo. Všechno nasákne a nechte to chvilku odpočinout. Pak pomocí prstů promačkejte, aby jste měli hrudky a všechno přesypte do pekáčku nebo na plech vyložený pečícím papírem. Až dopečete koláč (můžete péct i současně, ale to mi moje trouba nedovoluje), tak dejte péct drobenku, dokud nebude zlatá.

Mezitím, co vám bude stydnout korpus a drobenka si připravte náplň. Do mísy si dejte všechen svůj sýr a chvilku šlehejte ručním šlehačem. Pak přidejte cukr a vanilkovou esenci, znovu chvilku šlehejte a máte hotovo.

Když je korpus vychladlý, tak do něj rozetřete půlku (možná ani ne) sýru. Nahoru dejte plátky jahod a navrch zase sýr. Nakonec všechno zasypte drobenkou. Jíst můžete hned.
Previous Post Next Post

You may also like

Nechte mi tu komentář