Láska ke knihám

Knihy

Láska k papíru

Diáře

Naše zážitky a tipy z cesty

USA

Upečeno/uvařeno

Jahodový koláč s lučinou a pečenou drobenkou

Jeden z nejlepších letních koláčů! K. ho má z těch, co peču asi nejraději. Sezóna jahod pomalu přichází, takže si tenhle recept někam uložte a pak s ním všechny oslníte (věřte mi, je to potvrzené). Nelekněte se dlouhého seznamu ingrediencí a počítejte, že těsto na koláč musíte mít připravené den dopředu.

 

Na těsto: 
2 lžíce nasekaných mandlí
6 lžic moučkového cukru (prosátého)
1 a 1/4 cupu (hrnku) hladké mouky
špětka soli
1/2 cupu studeného másla na kostky
1 žloutek
1/2 lžičky vanilkové esence

 

Na drobenku:
1 a 1/4 cupu hladké mouky
1/3 cupu cukru krupice
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky skořice
špetka soli
1/4 cupu nasekaných mandlí 
1/2 cupu rozpuštěného másla

 

Náplň:
450 g krémového sýru (já použila kombinaci 200 g lučiny, 120 g smetanové lučiny a 2x 80 g žervé) klidně použijte i 550 g sýru, zvlášť pokud máte větší formu na koláč
1/2 cup moučkového cukru 
1 a 1/2 lžičky vanilkové esence
450 g jahod (nakrájených na plátky)
Těsto jsem dělala v robotu se sekáčkem (asi to můžete zkusit i ručně, jen to bude pracnější a v těstu budou větší kusy mandlí). Nejdřív si prosejete cukr, přidáte mandle a chvilku všechno v robotu promícháte (cca 1 min.) Pak přidejte mouku a sůl a zase párkrát nechte promíchat. Přidejte kousky másla a nechte chvilku míchat až se všechno začne spojovat do takových hrudek. Poté přidejte žloutek a vanilkovou esenci a míchejte tak dlouho až z těsta bude velká koule. Poté těsto přendejte na pomoučněný vál, udělejte z něj placku, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do ledničky.
Po hodině vyndejte těsto z ledničky a nechte 20 min venku, aby trošku povolilo. Dál už si připravte vymazanou formu na koláč (já měla průměr 31 cm) a těsto do formy vymačkejte tak, aby pokrývalo i boky, šlo to docela dobře. Pak už jen formu dejte do pytlíku a nechte přes noc v ledničce.

Druhý den, když chcete jít péct si těsto musíte zatížit (já ho zatížila rýží) a dejte péct na 180 stupňů. Po 10 minutách dejte rýží/luštěniny pryč a nechte dopéct (já pekla ještě 15 minut), záleží na vaší troubě.

Mezitím si připravte drobenku. V míse si smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Přidejte nasekané mandle, promíchejte a pak přidejte máslo. Všechno nasákne a nechte to chvilku odpočinout. Pak pomocí prstů promačkejte, aby jste měli hrudky a všechno přesypte do pekáčku nebo na plech vyložený pečícím papírem. Až dopečete koláč (můžete péct i současně, ale to mi moje trouba nedovoluje), tak dejte péct drobenku, dokud nebude zlatá.
Mezitím, co vám bude stydnout korpus a drobenka si připravte náplň. Do mísy si dejte všechen svůj sýr a chvilku šlehejte ručním šlehačem. Pak přidejte cukr a vanilkovou esenci, znovu chvilku šlehejte a máte hotovo.
Když je korpus vychladlý, tak do něj rozetřete půlku (možná ani ne) sýru. Nahoru dejte plátky jahod a navrch zase sýr. Nakonec všechno zasypte drobenkou. Jíst můžete hned.
Previous Post Next Post

Může se vám také líbit

Nechte mi tu komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.