skořicový šnek z kvasu

Už pár týdnů mám doma žitný kvásek a peču vlastní chleba (a jsem na sebe pyšná). A tak trochu pořád přemýšlím, jak ještě jinak ten kvásek využít než jen na pečení chleba. V hledáčku mám už nějakou dobu kváskové vafle, ale než jsem se k nim dostala, padlo doma přání ohledně skořicových šneků. Tak mě napadlo, že zapátrám a zkusím tentokrát místo sušeného droždí využít můj drahý kvásek. Výsledek byl nejistý, ale nakonec se povedlo. Těsto bylo krásné a moc dobře se s ním pracovalo. Oproti těm z droždí jsou šneci trochu kyselejší, s tím raději počítejte. Ale za vyzkoušení určitě stojí. K odpolednímu čaji nebo ke snídani jsou ideál.

Ingredience na těsto:
160g mléka
28g másla
1 velké vejce
75g kvásku z lednice
24g cukru
300g hladké mouky (dávala jsem pšeničnou)
3g soli

Ingredience na náplň:
28g rozehřátého másla
1/2 hrnku hnědého cukru
3 lžičky skořice

Ingredience na polevu*:
28g změklého másla
1/3 hrnku lučiny pokojové teploty
1/4-1/2 hrnku moučkového cukru
1-2 lžíce mléka

  1. Večer před tím než chcete šneky péct rozehřejte mléko a máslo a nechte lehce zchladnout. Do mísy od robotu dejte vejce, kvásek a cukr. Míchací metlou promíchejte a poté pomalu přidejte mléko s máslem. Přidejte mouku a sůl a míchejte dokud se vše nespojí (asi 1 minutu). Seškrábněte těsto ze stran mísy, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat. Poté hnětacím hákem těsto propracujte dalších asi 6 – 8 minut. Pokud se těsto pořád hodně lepí, přidejte podle potřeby mouku. Těsto rukama v míse několikrát přeložte, zformujte kouli, mísu zakryjte utěrkou a nechte přes noc kynout na lince (8-12 hodin).
  2. Druhý den si připravte plochu na vyválení těsta. Těsto na ní vyklopte, trochu roztáhněte do obdélníku a nechte 15 minut odpočívat. Poté vyválejte velký trochu silnější obdélník.
  3. Rozehřejte si máslo a těsto jím celé až do krajů potřete. Navrch posypte cukrem, který smícháte se skořicí. Cukr nesypte až ke krajům, nechte si 1-2 cm místo.
  4. Těsto po delší straně opatrně srolujte, tak aby k sobě dobře přiléhalo. Ostrým nožem nakrájejte stejně široké šneky (já jsem jich měla 9).
  5. Šneky přendejte do vymazané formy (já použila formu na dort) a nechte zakryté 1-2 hodiny kynout na teplém místě.
  6. Rozpalte troubu na 180°C a nakynuté šneky pečte asi 40 – 45 minut.
  7. Po vyndání je nechte lehce vychladnout a mezitím si připravte polevu, kterou šneky ozdobíte. Utřete máslo s lučinou a cukrem a podle potřeby nařeďte mlékem.

*Polevu klidně vynechejte a šneky jen pocukrujte, pokud se vám do ní nechce.