Láska ke knihám

Knihy

Láska k papíru

Diáře

Naše zážitky a tipy z cesty

USA

Upečeno/uvařeno

Jahodovo-rebarborový pie s drobenkou

Jahodovo-rebarbovorý koláč

Když se nad tím tak zamyslím, tak nejčastěji peču právě koláče typu pie. Záměrně jsem recept nepojmenovala koláč s drobenkou, protože by si všichni představili klasickou českou buchtu s drobenkou (a ne že ta by taky nebyla dobrá). Pie považuju za jeden z nejsnadnějších koláčů, které můžete péct. Těsto je hotové za pár minut, může už dopředu čekat v lednici a čím ho naplníte je na vás. Cokoliv, co máte po ruce je správně. Můžete je péct v jakémkoliv ročním období a vždycky budou pěkné na oko a výtečné na chuť. Dnes taková letní klasika – kombinace jahod a rebarbory. Máte rebarboru rádi? Já jsem její velký fanda a každý rok se těším na její sezónu. Kdybych měla zahrádku (a třeba mít jednou budu), tak na ní rebarbora bude mít své místo.

Připravte si koláčové formy a jdeme na to.

Ingredience na těsto:
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 lžička cukru
115 g studeného másla na kostičky
2-4 lžíce studené vody

Na náplň:
1 hrnek cukru
4 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
1/8 lžičky soli
5 a 1/2 hrnku pokrájených jahod
1 a 1/2 hrnku nakrájené rebarbory
1 lžička citrónové kůry 
1 lžička citrónové šťávy

Na drobenku:
3/4 hrnku ovesných vloček
1/3 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku hnědého cukru
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky soli
84 g studeného másla na kostičky

Těsto. Smíchejte mouku, cukr a sůl. Já to dělám v robotu se sekáčkem. Přidejte mouku a nechte zhrudkovatět. Postupně přidejte 2 lžíce vody a podle konzistence klidně ještě další dvě. Těsto by mělo být vhodné k rozválení. Když je hotovo, zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici aspoň 1 hodinu (ale může tam na vás čekat i 2 dny).

Drobenka. V míse (a nebo taky v robotu) smíchejte vločky, mouku, cukr, sůl a skořici. Pak přidejte máslo a promněte prsty až vznikne drobenka (robot udělá za vás). Nechte odležet v lednici.

Vymažte si koláčovou formu máslem. Těsto rozválejte a vyložte jím formu. Dejte na 20 minut do ledničky. Předehřejte si troubu na 180 °C.

Náplň. Ve velké míse smíchejte cukr, kukuřičný škrob a sůl. Přidejte nakrájené jahody, rebarboru, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Pořádně promíchejte. Dejte do formy vyložené těstem a posypte drobenkou. V předehřáté troubě pečte 65 – 75 minut. Po upečení nechte vychladnout aspoň 4 hodiny, náplň se usadí a zhoustne.

Recept od Tutti Dolci

 

Previous Post Next Post

Může se vám také líbit

Nechte mi tu komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..