Láska ke knihám

Knihy

Láska k papíru

Diáře

Naše zážitky a tipy z cesty

USA

Upečeno/uvařeno

Jahodovo-rebarborový pie s drobenkou

Jahodovo-rebarbovorý koláč

Když se nad tím tak zamyslím, tak nejčastěji peču právě koláče typu pie. Záměrně jsem recept nepojmenovala koláč s drobenkou, protože by si všichni představili klasickou českou buchtu s drobenkou (a ne že ta by taky nebyla dobrá). Pie považuju za jeden z nejsnadnějších koláčů, které můžete péct. Těsto je hotové za pár minut, může už dopředu čekat v lednici a čím ho naplníte je na vás. Cokoliv, co máte po ruce je správně. Můžete je péct v jakémkoliv ročním období a vždycky budou pěkné na oko a výtečné na chuť. Dnes taková letní klasika – kombinace jahod a rebarbory. Máte rebarboru rádi? Já jsem její velký fanda a každý rok se těším na její sezónu. Kdybych měla zahrádku (a třeba mít jednou budu), tak na ní rebarbora bude mít své místo.

Připravte si koláčové formy a jdeme na to.

Ingredience na těsto:
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 lžička cukru
115 g studeného másla na kostičky
2-4 lžíce studené vody

Na náplň:
1 hrnek cukru
4 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
1/8 lžičky soli
5 a 1/2 hrnku pokrájených jahod
1 a 1/2 hrnku nakrájené rebarbory
1 lžička citrónové kůry 
1 lžička citrónové šťávy

Na drobenku:
3/4 hrnku ovesných vloček
1/3 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku hnědého cukru
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky soli
84 g studeného másla na kostičky

Těsto. Smíchejte mouku, cukr a sůl. Já to dělám v robotu se sekáčkem. Přidejte mouku a nechte zhrudkovatět. Postupně přidejte 2 lžíce vody a podle konzistence klidně ještě další dvě. Těsto by mělo být vhodné k rozválení. Když je hotovo, zabalte do potravinové fólie a nechte odležet v lednici aspoň 1 hodinu (ale může tam na vás čekat i 2 dny).

Drobenka. V míse (a nebo taky v robotu) smíchejte vločky, mouku, cukr, sůl a skořici. Pak přidejte máslo a promněte prsty až vznikne drobenka (robot udělá za vás). Nechte odležet v lednici.

Vymažte si koláčovou formu máslem. Těsto rozválejte a vyložte jím formu. Dejte na 20 minut do ledničky. Předehřejte si troubu na 180 °C.

Náplň. Ve velké míse smíchejte cukr, kukuřičný škrob a sůl. Přidejte nakrájené jahody, rebarboru, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Pořádně promíchejte. Dejte do formy vyložené těstem a posypte drobenkou. V předehřáté troubě pečte 65 – 75 minut. Po upečení nechte vychladnout aspoň 4 hodiny, náplň se usadí a zhoustne.

Recept od Tutti Dolci

 

Previous Post Next Post

Může se vám také líbit

Nechte mi tu komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.