Pamatuju si, jak jsem bagely objevila před několika lety v Marks and Spencer a okamžitě si je oblíbila. Úplně běžně je v obchodech neseženete. My je poslední dobou nejčastěji kupujeme v Bagel Lounge. Mě to samozřejmě nedalo a řekla jsem si, že je musím zkusím upéct doma. Kynuté těsto není nijak složité, jen musíte bagely před pečením krátce povařit ve vodě. Za tu práci to rozhodně stojí a vy se je nebojte doma vyzkoušet. 

Ingredience na 6 bagelů: 
3 a 1/4 hrnku chlebové pšeničné mouky
1 a 1/2 lžičky soli
2 lžičky cukru krupice
2 lžičky hnědého cukru
1 lžička sušeného droždí
1 až 1 a 1/2 hrnku vody
semínka na posyp (dobrovolné)

  1. V robotu smíchejte všechny suché ingredience – mouku, hnědý cukr, cukr krupice, sůl a droždí. 
  2. Přidejte hrnek vody. 
  3. Těsto začněte hníst, tak aby se odlepovalo od stěn. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě pomalu postupně až 1/2 hrnku vody. Řiďte se konzistencí těsta. 
  4. Jakmile se těsto zformuje do koule, nechte hníst dalších 10 minut (buď v robotu nebo rukama). 
  5. Hotové těsto rozdělte na 6 stejných dílů na pomoučněný vál/plech/pracovní plochu a zakryté nechte hodinu kynout. 
  6. Když je těsto nakynuté, udělejte do každé koule palcem díru a vytvarujte bagel. Zakryjte a nechte kynout dalších 15 minut. 
  7. Během této doby dejte vařit v hrnci vodu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte hrnek hnědého cukru. Troubu rozpalte na 220 stupňů.
  8. Postupně do vody vložte bagely a z každé strany vařte 1 minutu. 
  9. Bagely dejte na plech, pokud chcete posypte je semínky. Já použila mák a sezamová semínka. 
  10. V troubě pečte 10 – 12 minut. Před nakrojením, nechte vychladnout. 

Jsou skvělé s máslem a marmeládou, ale taky plněné šunkou, zeleninou a volským okem. 

Recept od Broma bakery