Možná vám slovíčko orzo není známé, ale nejde o nic složitého. Je to vlastně obyčejná těstovinová rýže. A já vám dnes přináším skvělý lehký recept na orzo ve stylu carbonara s mozzarellou a prosciuttem. Ideální rychlé a jednoduché jídlo, které si užijete po celý rok. My ho máme nejraději na jaře a v létě – vždycky slaví úspěch.
Ingredience na 6 porcí:
85 g prosciutta
3 vejce v pokojové teplotě
75 g nastrouhaného parmazánu
1 stroužek česneku
1/4 hrnku čerstvé nasekané bazalky (nebo 2 lžíce sušené)
2 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu (nebo 2 lžičky sušeného)
1 lžíce nasekané pažitky
450 g orzo (těstovinové rýže)
28 g másla v pokojové teplotě
60 g nasekaného baby špenátu
sůl a pepř
225 g kvalitní mozzarelly
Troubu si předehřejte na 200 stupňů a na plech vyložený papírem dejte plátky prosciutta. Vložte do trouby a pečte 8-10 minut do křupava.
Mezitím si rozšlehejte vejce spolu s parmazánem, prolisovaným česnekem, bazalkou, tymiánem a pažitkou ve velké míse.
Těstovinovou rýži uvařte dle návodu. Před scezením si schovejte 1 hrnek vody.
Ihned po scezení těstovinovou rýži dejte do vaječné směsi a rychle míchejte (aby se vám vajíčka nesrazila), dokud se nevytvoří omáčka. Pokud potřebujete můžete omáčku naředit schovanou vodou z vaření, tak aby měla konzistenci jakou si přejete. Vmíchejte máslo, špenát a podle chuti sůl a pepř.
Rozdělte na porce a na talíři ozdobte mozzarellou a křupavým prosciuttem. Můžete posypat bylinkami, trochou parmazánu a pokapat olivovým olejem.
Voilà – máte hotovo.
Recept od Half Baked Harvest.
Napsat komentář