těstovinová rýže

Možná vám slovíčko orzo není známé, ale nejde o nic složitého. Je to vlastně obyčejná těstovinová rýže. A já vám dnes přináším skvělý lehký recept na orzo ve stylu carbonara s mozzarellou a prosciuttem. Ideální rychlé a jednoduché jídlo, které si užijete po celý rok. My ho máme nejraději na jaře a v létě – vždycky slaví úspěch. 

Ingredience na 6 porcí: 
85 g prosciutta
3 vejce v pokojové teplotě 
75 g nastrouhaného parmazánu
1 stroužek česneku 
1/4 hrnku čerstvé nasekané bazalky (nebo 2 lžíce sušené)
2 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu (nebo 2 lžičky sušeného)
1 lžíce nasekané pažitky 
450 g orzo (těstovinové rýže)
28 g másla v pokojové teplotě 
60 g nasekaného baby špenátu
sůl a pepř 
225 g kvalitní mozzarelly 

Troubu si předehřejte na 200 stupňů a na plech vyložený papírem dejte plátky prosciutta. Vložte do trouby a pečte 8-10 minut do křupava. 

Mezitím si rozšlehejte vejce spolu s parmazánem, prolisovaným česnekem, bazalkou, tymiánem a pažitkou ve velké míse. 

Těstovinovou rýži uvařte dle návodu. Před scezením si schovejte 1 hrnek vody. 

Ihned po scezení těstovinovou rýži dejte do vaječné směsi a rychle míchejte (aby se vám vajíčka nesrazila), dokud  se nevytvoří omáčka. Pokud potřebujete můžete omáčku naředit schovanou vodou z vaření, tak aby měla konzistenci jakou si přejete. Vmíchejte máslo, špenát a podle chuti sůl a pepř. 

Rozdělte na porce a na talíři ozdobte mozzarellou a křupavým prosciuttem. Můžete posypat bylinkami, trochou parmazánu a pokapat olivovým olejem. 

Voilà – máte hotovo.

Recept od Half Baked Harvest