podzimní koláč

Podzim jsou buď švestky nebo jablka. A já se na pečení podzimních koláčů vždycky moc těším. Letos ten první vyhrál právě tenhle jablkový s rumem a kardamomem. Pekla jsem ho už loni a měl velký úspěch. Navíc je hotový raz dva. Na instagramu měla fotka ohlas a jak jsem slíbila, konečně přidávám recept.

Pekla jsem v dortové formě o průměru 21 cm.

Ingredience 
1 hrnek hladké mouky
3/4 lžičky mletého kardamomu
3/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
2 vajíčka pokojové teploty
3/4 hrnku krupicového cukru
3 lžíce rumu
1/2 lžičky vanilkové esence
1/3 hrnku podmáslí 
3 jablka
113g rozpuštěného másla 
1 lžíce hnědého cukru

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a vymažte si dortovou formu máslem.

V míse si promíchejte mouku, kardamom, prášek do pečiva a sůl. V druhé větší míse vyšlehejte vajíčka do pěny. Přidejte cukr, rum a vanilkovou esenci. Nakonec i podmáslí a prošlehejte.

2 a 1/2 jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zbytek nakrájejte na plátky – ty půjdou na ozdobu nahoru.

Postupně na střídačku vmíchejte mouku s rozpuštěným máslem do vaječné směsi. Opatrně vmíchejte jablka na kostičky a těsto vlijte do dortové formy. Nahoru dejte zbytek jablka, které máte nakrájené na plátky. Vše pocukrujte hnědým cukrem a dejte péct na cca 50 minut, dokud koláče není zlatavý.

Recept od Half Baked Harvest