čokoládové brownies s polevou

Jedna z mých nejlepších kamarádek se v létě vdává a já byla pověřena upečením brownies do sweet baru. Párkrát jsem tuhle čokoládovou dobrotu pekla, ale osobně mám raději spíš blondies. Nicméně zrovna na svatbu jsem nechtěla riskovat recept, který nemám vyzkoušený a tak teď trénuju a vybírám ten nejlepší. Hned ten první je velký favorit a velmi se vydařil. Brownies jsou extra čokoládové díky do těsta zamíchaným čokoládovým chipsům a poleva je posouvá ještě o level výš. Recept je jednoduchý a nenáročný, takže se ho nebojte vyzkoušet. Zkušební verzi jsem dělala do malého pekáčku z polovičního množství ingrediencí, ale pokud čekáte návštěvu neubírejte. 

Ingredience na brownies: 
1 hrnek bílého cukru 
1 hrnek hnědého cukru 
168 g másla
4 vejce
2 lžičky vanilkové esence
1 a 1/2 hrnku kakaa na vaření
1 hrnek hladké mouky
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
1 a 1/2 hrnku nasekané čokolády nebo čokoládových chipsů

Ingredience na polevu: 
113 g másla
1/3 hrnku kakaa na vaření
1 lžíce rumu
3 hrnky moučkového cukru
1/2 hrnku mléka (případně podle potřeby více)
špetka soli

Vymažte pekáček/formu o velikosti cca 22×33 cm a troubu předehřejte na 180 stupňů. 

Do misky dejte máslo, oba cukry a rozehřejte krátce v mikrovlnce, tak aby máslo bylo rozpuštěné. Nechte lehce vychladnout a zašlehejte vajíčka s vanilkovou esencí. 

Vedle si smíchejte suché ingredience mouku, kakao, sůl a jedlou sodu. Vmíchejte k mokrým ingrediencím, tak aby vzniklo hladké těsto. Nakonec přidejte čokoládu. 

Těsto nalijte do připravené formy nebo pekáčku a pečte asi 30 minut. Pozor ať brownies neupečete moc. 

Mezitím si připravte polevu. Máslo a kakao rozehřejte v mikrovlnce, přidejte rum a postupně zašlehávejte cukr. Po lžících přidávejte mléko, tak abyste měli správě hustou polevu. Nakonec přidejte špetku soli. Polevu jsem nechala chladnout v lednici a brownies zdobila po vychladnutí.