kuchařky

Vaření i pečení mě vždycky moc bavilo. Obzvlášť pečení. V kuchyni relaxuju a dokážu “vypnout”. Baví mě zkoušet nové recepty, nové chutě, nové ingredience. Máme samozřejmě několik stálic, které rádi připravujeme znovu, ale celkem často vařím i peču podle nových receptů. Největší studnicí inspirace jsou mi food blogy, které sleduju a Pinterest, kam si všechny recepty ukládám. Ráda ale nahlížím i do kuchařek, kterých mám doma vlastně docela požehnaně. Spoustu jsem jich dostala darem, některé už mám hodně let a o některých jsem dlouho přemýšlela než jsem si je pořídila. Dnes mám pro vás připravený výběr mých nejoblíbenějších kousků. Berte je jako inspiraci pro sebe, ale třeba taky jako dárek pro někoho, o kom víte, že je v kuchyni jako doma. 

Gastrokroužek – Spojilo nás jídlo

Originální kuchařka party přátel (kdo by neznal Lukáše Hejlíka nebo Kitchenette), kteří milují jídlo, pravidelně se schází a společně si vaří. Deset takových setkání se dostalo do téhle kuchařky, kde najdete 80 receptů. Mezi nimi předkrmy, hlavní jídla, dezerty, ale i koktejly. Tradiční i netradiční jídla. Vařilo se třeba ve školní jídelně, na vinici nebo hausbótu. V kuchařce najdete krásné velké fotografie a samotné recepty jsou zajímavě doplněny o přepis konverzací všech účastníků gastrokroužku.
Zajímavé recepty: cibulové košíčky, papriky na půlky, dýňové risotto. 
Koupíte TADY

Snídaně u Florentýny

Jedna z mých nejpoužívanějších kuchařek. Přála jsem si jí před lety k Vánocům a vařila jsem z ní nesčetněkrát. Napsala jí Jana Florentýna Zatloukalová, kterou určitě znáte díky Kuchařce pro dceru. Tohle je její tzv. dopolední verze, která je rozdělená do čtyř hlavních sekcí – snídaně, svačiny, obědy do krabičky a brunche. Vzhledem k tomu, že snídaně jsou mé nejoblíbenější jídlo, bylo jasné, že tahle kuchařka u mě bude mít úspěch. Najdete tu recepty na sladké i na slané, celou sekci nápojů a nebo taky pomazánek (rovných 160 receptů). Nechybí fotky a vše je přehledně sepsané i vysvětlené. 
Zajímavé recepty: domácí máslo, kořeněné müsli, BLT sendvič. 
Koupíte TADY

Naše hustý kaše

Obilné kaše jsou po celý rok moje oblíbená snídaně a jak už napovídá název, tahle kuchařka je převážně právě o kaších na různé způsoby. Na začátku dostanete základní informace i tipy, co by vám nemělo chybět ve spíži, pokud chcete vyzkoušet i něco nového než jen obyčejnou ovesnou kaši. Hlavní prim tu hrají různé druhy obilovin – jáhly, pohanka, kuskus, špalda apod. Kaše jsou různých příchutí i konzistencí, sladké i slané a jedna kapitola je zaměřená i na děti. 
Zajímavé recepty: ječná kaše s mákem a citrónem, ovesné přesnocky, jáhlová granola. 
Koupíte TADY

Ruce v mouce

Kuchařka, kterou jsem si pořídila během první vlny pandemie, protože na pečení najednou bylo mnohem víc času. Jsou v ní recepty jak na pečivo s kváskem, tak s droždím. Fotografie sice nejsou nic extra, ale receptů máte na výběr až až. Celých 15 stran se týká jen žitného kvásku a jak se s ním naučit pracovat (a žít). A pak už můžete péct kváskový chleba, kváskové pečivo sladké i slané, chleby s droždím, bagety, rohlíky, různé typy housek, kynuté sladkosti a jako bonus jsou tu i kapitoly s mezinárodními recepty a něco navíc k pečivu (pomazánky, saláty atd.). 
Zajímavé recepty: anglické rohlíky, louhované preclíky, máslové makovky. 
Koupíte TADY

Super simple

Tahle kuchařka je v angličtině a patří k mému nejoblíbenějšímu food blogu Half Baked Harvest, podle kterého vařím bezkonkurenčně nejčastěji. Dlouho jsem nákup kuchařky zvažovala, přece jen nebyla nejlevnější, ale nakonec určitě nelituju. Je krásně zpracovaná, plná kvalitních fotografií a je v ní přes 125 receptů. Najdete v ní deset hlavních sekcí – základy (kde jsou recepty na základní těsta, koření nebo třeba pesto), snídaně a brunch, předkrmy a přílohy, saláty a polévky, pizza a těstoviny, vegetariánská jídla, recepty s kuřecím a vepřovým masem, recepty s hovězím a jehněčím masem, mořské plody a ryby a nakonec samozřejmě dezerty. 
Zajímavé recepty: smažená vejce s polentou, bylinkovo-česnekové houstičky, kuřecí stripsy v krustě z vlašských ořechů s medem a brie. 
Koupíte TADY

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete

A nakonec moje nejnovější kuchařka od Karolíny Four. Převážná většina téhle knížky je o jídle samotném a to z hlediska výživových hodnot. Má 9 sekcí – tuky, sacharidy, bílkoviny, vitamíny a minerální látky, sůl, pitný režim, výživové směry, éčka na obalech a mimo domov zdravě a s rozumem. Závěrečná část je pak o receptech (najdete jich tu 41). Je velmi čtivě napsaná, obsahuje podložená fakta a boří spoustu mýtů, které o jídle máme. Vřele bych jí doporučila opravdu všem. Minimálně můžete Karolínu sledovat na jejím instagramu, kde často předává zajímavé informace o potravinách. 
Zajímavé recepty: tvarohová rozhuda s pažitkou, rebarborový sypaný koláč, salátová granola. 
Koupíte TADY

Máte také své oblíbené kuchařky nebo food blogery? Podělte se se mnou o ně v komentářích.