sýrové prkénko

Tenhle styl tzv. cheese boards mě zaujal hned, jak jsem ho viděla na zahraničních food blozích. Poprvé jsem se s ním doma vytasila na Vánoce a hned vzápětí na mé narozeniny. Mělo to velký úspěch, i když se rodina nejdřív cukala a vyžadovala klasiku. Za sebe říkám, že je to mnohem lepší a rozhodně efektnější než jednohubky. Pokud použijete kvalitní suroviny, je to určitě i zdravější verze. Velikost uzpůsobte počtu hostů – počítejte, že musíte mít dostatečně velké prkénko, případně víc těch menších. To moje není úplně obří (ale zatím vždycky stačilo – postupně doplňuju) a je z Tigeru. Věřte mi, že tímhle svou rodinu a kamarády na příštím setkání určitě ohromíte. 

Pro článek jsem si vybrala prkénko ve španělském stylu a suroviny jsem objednávala z gourmet shopu eDelikatesy. Kromě prkénka se vám budou hodit také nějaké menší mističky – já si schovávám ty od jogurtů a dezertů, zrovna na tohle se pak skvěle hodí. 

Co jsem na prkénko použila: 

  • šunku – jamón serrano Gran reserva
  • salámky – chorizo iberico a morcon iberico de bellota
  • sýry – mahon semicurado a massimo (oba kravské) a hermelín s chilli 
  • ořechy – slané a neloupané mandle 
  • slané pochutiny – krekry a preclíky 
  • ovoce – jablko, pomeranč, hroznové víno, borůvky
  • zelené olivy bez pecek
  • marmeládu z manga 

Příprava samotného prkénka vám nezabere příliš času, stačí mít doma po ruce všechny ingredience. Hrajte si s ročními obdobími i událostmi. Na Pinterestu najdete nespočet fotek, kterými se můžete nechat inspirovat a zbytek už půjde sám. Není to tak těžké, jak to vypadá.

Mějte vždy po ruce nějaký sýr (stačí 3 – 4 druhy – ráda dávám brie nebo starší goudu), uzeniny (ani tady to s druhy nepřehánějte, prima jsou prosciutto a nějaké pikantnější salámky), ovoce (tady si klidně vyhrajte – hrozny, jablka a hrušky jsou klasika, ale moc dobré je i granátové jablko nebo kaki, s citrusy také nešlápnete vedle), něco na namazání (použijte med, marmelády – spíš ty štiplavější nebo třeba brusinkovou omáčku), slané věci a ořechy (výběr krekrů je dneska široký, použijte ty, co máte rádi – i tyčinky jsou fajn, to samé s ořechy – ráda dávám pistácie, vlašské ořechy, mandle) a nakonec nevynechte olivy a okurčičky (ideální jsou ty úplně malinkaté). 

Tipy na závěr: 

  • podávejte prkénko v pokojové teplotě, tak nejvíc vyniknou všechny chutě
  • nemusíte mít prkénko s milionem věcí, které vás budou stát majlant, stačí koupit pár ingrediencí ve větším množství a uspořádat je tak, aby se zaplnil prostor
  • používejte jen ty ingredience, které máte rádi – snadno pak zužitkujete zbytky 
  • hrajte si s barvami, tak prkénko lépe vynikne 
  • na dozdobení se ideálně hodí bylinky (tentokrát jsem použila rozmarýn)
  • pro větší počet lidí jsem na další ingredience využila malé mističky, které jsem postavila okolo prkénka
  • nezapomeňte k prkénku vybrat správný drink, my jsme tentokrát sáhli po bílé sangríe 

 

* Článek sponzoruje firma eDelikatesy, která do ČR dováží fantastické španělské delikatesy a vína. Kousek od Náplavky najdete i její kamenný obchůdek. Děkuju, že podporujete značky/firmy, které podporují Wish. Hope. Life.