Pamatuju si, jak jsem bagely objevila před několika lety v Marks and Spencer a okamžitě si je oblíbila. Úplně běžně je v obchodech neseženete. My je poslední dobou nejčastěji kupujeme v Bagel Lounge. Mě to samozřejmě nedalo a řekla jsem si, že je musím zkusím upéct doma. Kynuté těsto není nijak složité, jen musíte bagely před pečením krátce povařit ve vodě. Za tu práci to rozhodně stojí a vy se je nebojte doma vyzkoušet.
Ingredience na 6 bagelů:
3 a 1/4 hrnku chlebové pšeničné mouky
1 a 1/2 lžičky soli
2 lžičky cukru krupice
2 lžičky hnědého cukru
1 lžička sušeného droždí
1 až 1 a 1/2 hrnku vody
semínka na posyp (dobrovolné)
- V robotu smíchejte všechny suché ingredience – mouku, hnědý cukr, cukr krupice, sůl a droždí.
- Přidejte hrnek vody.
- Těsto začněte hníst, tak aby se odlepovalo od stěn. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě pomalu postupně až 1/2 hrnku vody. Řiďte se konzistencí těsta.
- Jakmile se těsto zformuje do koule, nechte hníst dalších 10 minut (buď v robotu nebo rukama).
- Hotové těsto rozdělte na 6 stejných dílů na pomoučněný vál/plech/pracovní plochu a zakryté nechte hodinu kynout.
- Když je těsto nakynuté, udělejte do každé koule palcem díru a vytvarujte bagel. Zakryjte a nechte kynout dalších 15 minut.
- Během této doby dejte vařit v hrnci vodu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte hrnek hnědého cukru. Troubu rozpalte na 220 stupňů.
- Postupně do vody vložte bagely a z každé strany vařte 1 minutu.
- Bagely dejte na plech, pokud chcete posypte je semínky. Já použila mák a sezamová semínka.
- V troubě pečte 10 – 12 minut. Před nakrojením, nechte vychladnout.
Jsou skvělé s máslem a marmeládou, ale taky plněné šunkou, zeleninou a volským okem.
Recept od Broma bakery.
Napsat komentář