O knihách

Recenze: Můj život ve Francii

Svou láskou k vaření se rozhodně netajím. Stát v kuchyni, pročítat recept a odměřovat ingredience je pro mě jedna z nejmilejších činností. Když mi nakladatelství Jota nabídlo elektronickou knihu Můj život ve Francii o životě Julie Childové, bylo jasné, kdo mě bude na mé cestě po USA doprovázet. Dnes vám přináším své dojmy z knihy.

„Tato kniha pojednává o věcech, které jsem ve svém životě milovala nejvíce: o mém muži Paulu Childovi, la belle France a nekonečné radosti z vaření a jídla.“

Julia Childová je americká kuchařka známá svou láskou k francouzské kuchyni, kterou prostřednictvím dvoudílné kuchařky Umění francouzské kuchyně představila americkým hospodyňkám (a dnes už i zbytku světa).

Na čtyři sta stranách své biografie (na které spolupracovala se svým prasynovcem Alexem Prud’homme) vám Julie Childová poví o tom, jaké to bylo přestěhovat se do Francie, jak objevila svou lásku jídlu, jak se učila vařit, jak náročné bylo psát objemnou kuchařku Umění francouzské kuchyně a jak se dostala k natáčení kuchařských pořadů.

Zjistíte, že Julia byla velká žena nejen svou postavou, ale také duchem. Nikdy se nevzdávala a hrdě si stála za svým. Možná vás překvapí, že k vaření se dostala až po třicítce a třeba vás naláká na nějaké ty francouzské recepty, jejichž jmény se kniha jen hemží. Dnes si knihu Umění francouzské kuchyně můžete koupit i v českém překladu, ale cesta k jejímu vydání nebyla vůbec snadná – obzvlášť, když máte zcela jasnou představu, o tom, jak má vypadat a zároveň jste průkopníkem něčeho úplně nového.

Celou knihou se prolíná poválečná Francie, francouzská vína, jídlo i restaurace. Julia vás přesvědčí o tom, že Francie je jednou z nejkrásnějších zemí světa, že námaha u plotny se vám stokrát vrátí a že život je o tom, dělat to, co milujete.

Kniha se moc dobře četla. Líbilo se mi, že je psaná přímo z pohledu Julie, která k vám promlouvá upřímně a říká věci, tak jak se jí staly a jak je viděla. Jako bonus je kniha doplněna o fotografie z rodinného archívu. Pokud jste vášnivým kuchařem, zajímáte se o jídlo nebo je pro vás Francie srdcovou záležitostí, určitě po knize sáhněte.

Nakladatelství Jota, s. r. o., 2016. Knihu je možné zakoupit ZDE.

Previous Post Next Post

You may also like

Nechte mi tu komentář