domácí chléb

Poslední dobou mě začalo bavit péct chleby. Beru to jako takovou osobní výzvu. Tenhle chléb mě zaujal na první pohled (a věřte, je ještě lepší než vypadá). Vždycky jsem trošku napnutá, jestli všechno vyjde, tak jak má. Tentokrát to bylo na jedničku a tak vás o recept nemůžu ochudit. Je o chlup náročnější na přípravu než ten toustový, ale rozhodně se toho nezalekněte a směle do toho. Já mám teď v plánu pokořit vlastní kvásek. Pokud vše půjde dobře, o zkušenost se s vámi ráda podělím.

Název mléčný chléb vám zní možná trošku zvláštně, ale jednou z ingrediencí je sušené mléko a právě proto mléčný chléb. Skvělý je jen tak s máslem a marmeládou, ale taky jako sendvič ve slané verzi.

Ingredience: 
320 g hladké mouky
1/2 hrnku vody
1/2 hrnku šlehačky
55 g medu
1 a 1/2 lžíce sušeného mléka
1 lžíce instantního droždí
cca 1/2 lžíce soli
1 vejce
28 g másla pokojové teploty na kostičky
1 rozšlehané vajíčko se lžičkou vody
hrubá mořská sůl

V malém rendlíku smíchejte půl hrnku vody s 2 lžícemi a 2 lžičkami mouky, které jste odebrali z naváženého množství. Na mírném ohni míchejte až vznikne hustá kaše. Snižte plamen na nejmíň a přidejte šlehačku a med. Míchejte dokud se vše nespojí a nerozpustí. Sundejte z plotny.

Kaši přendejte do mísy, kde budete hníst těsto (já hnětla v robotu). Přidejte sušené mléko, droždí, sůl, vajíčko a zbytek mouky. Nechte hníst asi 5 minut. Poté postupně po kostičkách přidávejte máslo. Vždy počkejte než se vše úplně spojí a pak přidejte další. Ve chvíli, kdy máte těsto hotové, ho dejte na teplé místo a nechte asi hodinu kynout, aby se zdvojnásobilo.

Po vykynutí si těsto rozdělte na šest dílů (bochánků) a vložte do vymazané chlebové formy. Znovu nechte vykynout.

Předehřejte si troubu na 190 stupňů (horkovzdušnou na 170). Vykynutý chléb ve formě potřete rozšlehaným vajíčkem a lehce posolte. Pečte asi 30 minut. Povrch bude krásně zlatý.

Upečený chléb nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyndejte a nechte zchladnout úplně.

Recept od Brown Eyed Baker