Domácí karamelová omáčka je zázračná věc. Dlouho mi trvalo než jsem objevila ten správný recept. Několikrát jsem skončila s jednou obrovskou tvrdou karamelou. Nakonec jsem ale měla štěstí a dopracovala se k hnědé sladké omáčce se špetkou soli (karamel a sůl jdou skvěle dohromady). Díky eshopu Alkohol.cz mám dnes možnost předat vám recept na vylepšený karamel, který se bude hodit nejen na zmrzlinu a dezerty, ale třeba taky do kávy. Je kořeněný jako chai čaj a prim v něm hraje bourbon (americká whisky z kukuřice).
Ingredience
1 hrnek hnědého cukru
1/3 hrnku Wild Turkey Bourbon
57 g másla
1/4 hrnku šlehačky
1 lžíce vanilkového extraktu
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mleté skořice
1/8 lžičky mletého kardamonu
1/8 lžičky mletého hřebíčku
1/8 lžičky nového koření
1/8 lžičky soli
Všechny ingredience dejte do rendlíku a na středním ohni smíchejte. Přiveďte k varu, omáčka začne hodně bublat. Vařte 5 – 6 minut až omáčka zhoustne a je hladká. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Chladnutím omáčka ještě zhoustne. Poté přelijte do skleničky a uchovávejte v lednici.
Recept z How sweet eats.
* Článek sponzoruje firma Alkohol.cz, která na svém eshopu a v kamenném obchodě v Praze prodává vína a destiláty. Najdete tam nepřeberné množství likérů, destilátů, vín, ale i piva či limonád. Děkuju, že podporujete značky/firmy, které podporují Wish. Hope. Life.
Štítky: vánoce
Napsat komentář