Domácí vaječný koňak

Jsem hodně tradiční člověk. Miluju ty malé zvláštnosti a rituály, které má každá rodina, každá domácnost. Posledních pár let, co už nebydlím doma a máme s K. své vlastní hnízdo, si takové vlastní tradice tvoříme. Období Vánoc je na tradice asi nejbohatší. Jednou z prvních tradic, které jsem v období Vánoc začala, je výroba domácího vaječného koňaku. S tím kupovaným se totiž nedá srovnat. Ve většině receptů, které jsem po internetu našla je k výrobě potřeba salko. Mě se do tohohle typu vaječňáku moc nechtělo a tak jsem dlouho pátrala, než jsem našla ten jeden jediný, který už opakuju pátý rok. Dneska vám ten svůj recept na lehce kořeněný vaječný koňak přináším.

Napište mi, jaké tradice doma dodržuteje vy?

Ingredience:
4 žloutky (nejlépe od šťastných slepic)
50g cukru
500 ml plnotučného mléka (jsou Vánoce, tak se nešetřete)
špetka skořice
2 celé hřebíčky
250 ml šlehačky
špetka muškátového oříšku
1 lžička vanilkového extraktu
250 ml Wild Turkey Bourbon nebo hnědého rumu (případně více či méně dle vaší chuti)

Žloutky vyšleháme do pěny a postupně zašleháme cukr – dáme stranou. Mléko se skořicí a hřebíčkem ohřejeme, aby bylo horké -> nesmí se vařit! Polovinu ohřátého mléka za stálého míchání přidáme ke žloutkům. Přidáme zpátky do hrnce ke zbytku mléka a ohříváme do mírného zhoustnutí -> nesmí se vařit, jinak se to srazí! Poté odstavíme z plotny a vmícháme šlehačku. Necháme asi hodinu vychladnout. Přidáme bourbon (můžete přidat půl na půl rum a bourbon – já vybírala na Alkohol.cz), vanilkovou esenci a muškátový oříšek. Přelijeme do láhve a máme hotovo. Ochutnávali jsme hned druhý den a byl výborný, ale nechte ho klidně pár dní uležet.

 

*Dobrý bude i bez alkoholu pro děti.

 

* Článek sponzoruje firma Alkohol.cz, která na svém eshopu a v kamenném obchodě v Praze prodává vína a destiláty. Najdete tam nepřeberné množství likérů, destilátů, vín, ale i piva či limonád. Děkuju, že podporujete značky/firmy, které podporují Wish. Hope. Life.
Štítky: