Recept na kváskové kynuté šneky má na blogu nevídaný úspěch (až mě to překvapilo, protože recepty určitě nejsou nejoblíbenější sekcí na blogu). A tak jsem se rozhodla přijít s dalším receptem. Tentokrát vám bude na šneky stačit droždí a jejich velkou výhodou je, že si je můžete připravit den předem, ráno je jen strčit do trouby a můžete je tak mít k snídani úplně čerstvé. Borůvkovo-citrónový twist je jen bonusem navíc. Ideální na nedělní snídani nebo pro návštěvu.
Ingredience na 4 velké nebo 6 menších šneků:
85 ml plnotučného mléka
1 lžičku sušeného droždí (měla by to být cca 1/2 pytlíčku)
300 g hladké mouky
29 g kukuřičného škrobu
35 g cukru
1/2 lžičky soli
kůra z 1/2 citrónu
2 vejce pokojové teploty
70 g změklého másla
Náplň:
270 g čerstvých nebo mražených borůvek
35 g cukru
1/2 lžičky vanilkové esence
trochu citrónové šťávy
8 g kukuřičného škrobu
15 ml studené vody
Příprava těsta:
Ohřejte mléko (maximálně na 43 stupňů), nasypte do něj droždí a nechte 5-10 minut vzejít.
Ve velké míse smíchejte mouku, škrob, cukr, sůl a citrónovou kůru. Vmíchejte mléko s droždím a vejce. Nechte hníst 1-2 minuty. Zvyšte rychlost a postupně vmíchejte máslo, když je zapracované nechte hníst dalších 8-10 minut. Těsto by nemělo být lepivé. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu teplého mléka. Přendejte ho do čisté mísy a zakryté nechte vykynout 2 až 2,5 hodiny.
Mezitím si vymažte formu/pekáček, ve které budete šneky péct a vrhněte se na borůvkovou náplň.
Příprava náplně:
V rendlíku smíchejte borůvky, cukr, vanilku a citrónovou šťávu. Přiveďte k mírnému varu a vařte 2-3 minuty. Vmíchejte škrob rozmíchaný ve vodě a za stálého míchání vařte další minutu do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
Konečná příprava:
Potom, co těsto vykyne a zdvojnásobí svou velikost, ho na pomoučněné ploše rozválejte na obdélník. Pomažte ho náplní a pevně srolujte. Rozkrájejte na požadovaný počet kusů a vložte do formy, ve které budete péct. Zakryjte a nechte v lednici kynout 8-12 hodin.
Druhý den vyndejte z lednice a nechte 1 hodinu dokynout. Mezitím si rozpalte troubu na 180 stupňů. Pečte 35 – 40 minut dozlatova. Po vychladnutí můžete potřít krémem z krémového sýra, citrónovou polevou nebo jen pocukrovat.
Recept od Now, Forager.
Napsat komentář