Každý měsíc teď můžete čekat dva recepty. Únor se ponese v duchu salátů a dnes vám přináším jednu opravdovou lahůdku. Jde o sladko-slaný salát plný barev, který si zamilujete na první ochutnání.

Ingredience na 4 porce:

1 velká máslová dýně oloupaná a nakrájená na kostičky
3 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
půl hrnku nasekaných pekanových ořechů
1 lžíce másla
2 lžíce hnědého cukru
1 hrnek uvařené quinoi
asi 8 hrnků něčeho zeleného (polníček, baby špenát, kadeřávku ….)
170g sýru brie
1 velké jablko nakrájené na kostky
půl hrnku sušených brusinek

na dresink:
2 lžíce javorového sirupu
až 1/3 hrnku olivového oleje
1 lžička dijónské hořčice
1 lžička jablečného octa
sůl

Troubu si předehřejte na 200 °C. Na plech rozprostřete nakrájenou dýni, pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte asi 35 minut, dokud není dýně měkká a do hněda.
Během času, kdy se vám peče dýně, si připravte pekanové ořechy. Na pánvi si rozehřejte máslo a hnědý cukr, přidejte ořechy a pořádně promíchejte. Chvilku opékejte a dejte stranou (třeba na pečící papír, kam si ořechy rozprostřete). Nechte vychladnout. Dneska jsem pekanové ořechy po ruce neměla a tak jsem použila obyčejné vlašské a slunečnicová semínka. Pokud ale máte možnost, tak ty zkaramelizované pekanové nevynechejte.
Teď dresink. Smíchejte javorový sirup, olej (přidávejte postupně podle konzistence), hořčici, ocet a sůl.
Polníček a špenát (nebo to, co jste si vybrali) pořádně promíchejte se dresinkem podle chuti. Rozdělte do talířů, přidejte uvařenou quinou, posypte dýní, sýrem, jablkem, brusinkami a ořechy.