španělské tapas

Valentýna nijak zvlášť neslavíme, ale když už jsme zavření doma a nemůžeme na jídlo nikam ven, trochu jsme si to letos ozvláštnili. Eshop Edelikatesy mě oslovil s nabídkou vyzkoušení jejich Tapas boxů a tak byl plán na neděli jasný.

Zabrouzdala jsem na Pinterest a vybrala pár tapas receptů, které mě zaujaly. Maličko jsem se bála náročnější přípravy – přece jen jsem chtěla připravit 5 různých jídel, byť v malých porcích. Nakonec všechno běželo jako po drátkách a tak s vámi dnes můžu sdílet tip na přípravu tapas pro dva (či více, když uděláte víc porcí).

Grilovaná feta s olivami

200 g sýru feta
60 ml olivového oleje
3 proužky pomerančové kůry
3 proužky citrónové kůry
20 ml citrónové šťávy
1 hrnek oliv – já použila černé olivy a kořeněné olivy Manzanilla
3 lžíce čerstvého rozmarýnu

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Sýr dejte do menšího pekáčku nebo zapékací mísy, pokapejte olejem a citrónovou šťávou. Nahoru posypte nasekanou kůrou z citrónu a pomeranče a rozmarýnem. Okolo dejte olivy. Pečte asi 20 min až začne být feta měkká a lehce opečená. Podávejte s bagetou nebo chlebem.

Teplé halloumi jednohubky

100 g sýru halloumi 
sušená rajčata v oleji 
sušená španělská šunka – já použila Jamon Iberico de Cebo

Sýr si nakrájíte na silnější plátky. Na každý plátek položíte sušené rajče a celé zabalíte do šunky. V troubě na plechu jsem pekla do zlatova na 180 stupňů asi 10 – 12 minut.

Zapečené jalapeňos

papričky jalapeňos (já použila 4 ks)
krémový sýr (já dávala půl na půl lučinu a Philadelphii, od každého cca 2 lžíce)

2 plátky opečené slaniny 
sušený česnek
sůl, pepř 
nastrouhaný čedar

Papričky rozpulte a vydlabejte. Smíchejte sýr se slaninou nakrájenou na kostičky, podle chuti přidejte sůl, pepř a česnek. Papričky naplňte sýrovou směsí a posypte strouhaným sýrem. Pečte na plechu na 180 stupňů cca 10 minut.

Pečené baby brambory

baby brambory (kupovala jsem na Košíku)
sůl, pepř 
olivový olej 

Brambory opatrně nařízněte na tenké plátky, tak aby zůstaly vcelku (nůž neprojde úplně zkrz – vznikne vám toto). Dobře osolte, opepřete a pokapejte olejem. Pečte v troubě na 200 stupňů 15-20 minut.
K bramborám jsem podávala dip, na který jsem využila zbytek sýrové směsi ze zapečených jalapeňos papriček – jen jsem k ní přidala jogurt a trochu mléka.

Domácí sýrová omáčka k nachos

1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 hrnek plnotučného mléka
2 hrnky extra vyzrálého nastrouhaného čedaru 
1/4 lžičky mleté papriky 
sůl, pepř 

V menším hrnci si rozehřejete máslo, přidáte lžíci mouky a rozmícháte. Přidejte mléko a dobře rozmíchejte, aby vám nevznikali hrudky. Jakmile mléko přijde k varu, postupně přidejte nastrouhaný sýr a dobře rozmíchejte až se sýr rozpustí. Přidejte papriku a podle chuti sůl a pepř. Pokud se vám zdá omáčka příliš hustá, přidejte další mléko.

+ Navíc

  • směs oříšků
  • krekry
  • červený pomeranč
  • nachos
  • domácí chléb
  • červené víno – my měli značku Luis Caňas

Děláte si doma občas tapas večery? A máte nějaké oblíbené chody? Podělte se s ostatními v komentářích.

 

*Článek sponzoruje firma eDelikatesy, která do ČR dováží fantastické španělské delikatesy a vína. Kousek od Náplavky najdete i její kamenný obchůdek. Děkuju, že podporujete značky/firmy, které podporují Wish. Hope. Life.