Třetí recept na kynuté šneky. Mám je zkrátka ráda a často zkouším nové příchutě. Skořicová klasika je super, ale občas stojí za to experimentovat. Kynutí přes noc má velkou výhodu v tom, že ráno máte šneky čerstvě upečené a provoníte kuchyň. Dnes mám pro vás tip na variantu s mákem a citrónem. 

Ingredience: 

Na těsto: 
1/2 hrnku plnotučného ohřátého mléka
1/2 balíčku sušeného droždí
33 g krupicového cukru 
287 g hladké mouky
1 a 1/2 lžíce máku 
1/2 lžičky soli 
57 g másla pokojové teploty nakrájeného na větší kostky
2 vejce 

Na náplň: 
57 g másla pokojové teploty
kůra z jednoho citrónu 
75 g krupicového cukru 

Na polevu: 
100 g krémového sýru 
56 g másla pokojové teploty 
kůra z jednoho citrónu 
70 g moučkového cukru 
špetka soli 
1 lžíce máku 
2 lžíce citrónové šťávy 

Do hrnečku, kde máte ohřáté mléko nasypte sušené droždí, přidejte trochu cukru, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím si do mísy od robotu dejte cukr, mouku, mák a sůl. Promíchejte. Přidejte kousky másla, rozšlehaná vejce a vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a potom nechte v robotu hníst dokud vám nevznikne hladké těsto, které se nelepí. Těsto prohněte také rukama a potom dejte do olejem vymazané mísy. Nechte kynout cca 1 hodinu. Těsto zdvojnásobí svůj objem. 

Mezitím si připravte citrónový cukr na náplň. 

Vykynuté těsto rozválejte na obdélník. Potřete máslem a posypte citrónovým cukrem. Smotejte a nakrájejte šneky, které vložíte do máslem vymazané formy. Zakryjte a nechte přes noc kynout v lednici. Pokud byste chtěli péct hned, stačí rozehřát troubu na 180 stupňů, šneky nechat ještě 30 minut kynout a dát péct. 

Ráno šneky vyndejte z lednice a nechte je přijít do pokojové teploty. 

Mezitím si připravte polevu tak, že si všechny ingredience společně vyšleháte. 

Šneky pečte na 180 stupňů cca 30 minut. Po vyndání z trouby ještě teplé šneky potřete půlkou polevy. Po vychladnutí potřete druhou polovinou. 

Dobrou chuť! 

Recept od Joy the baker