Tento týden vám přináším recept na rebarborovou bábovku, která se stala naší domácí stálicí. Vozím jí na různé rodinné akce a recept už jsem několikrát posílala dál. Poprvé jsem pekla v nové formě od Nordic Ware (konečně už mám jednu také) z eshopu Denis Henry, kterému moc děkuji za její zaslání. Peče se v ní krásně. Trochu jsem se bála vyklápění, ale šlo to jako po másle (taky byla máslem vymazaná). Máte také nějakou? Mají tolik designů, že jsem nevěděla jakou vybrat.
Na bábovku:
2 hrnky hladké mouky
1 lžička jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1 a 2/3 hrnku cukru krupice
Kůra z 1 citrónu
2 velká vejce
1 kelímek (200g) zakysané smetany
3/4 hrnku oleje
1 lžička vanilkového extraktu
2 hrnky oloupané a pokrájené rebarbory
Na polevu (dobrovolné, já jí tentokrát nedělala):
2 lžíce na drobno pokrájené rebarbory
2 lžíce másla
1 hrnek moučkového cukru
1-2 lžíce mléka
Trošku citronové štávy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na bábovku vymažeme máslem a já vysypávám strouhankou, je pak taková křupavější.
V jedné míse smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl a dáme stranou. Ve druhé dobře promícháme cukr s citronovou kurou. Potom zašleháme vajíčka, přidáme olej, zakysanou smetanu a vanilku. Postupně zašleháme mouku. Opatrně vmícháme nakrájenou rebarboru, dáme do formy a pečeme cca 1 hodinu. Před polevou necháme vychladit.
Poleva: Do rendlíku dáme máslo a rebarboru pár minut vaříme, aby rebarbora změkla. Tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Přidáme moučkový cukr a postupně mléko a citronovou šťávu a vyšleháme polevu. Podle potřeby přidáme víc mléka nebo cukru, aby poleva byla akorát hustá. Nakonec polevou polijeme bábovku.
* Článek sponzoruje firma Denis Henry, e-shop s kvalitními produkty do kuchyně. Děkuju, že podporujete značky/firmy, které podporují Wish. Hope. Life.
Napsat komentář