Miluju letní pečení a hledání nových možných kombinací. Minulý týden jsem si koupila půl kila rebarbory a nastal čas jí zpracovat než se zkazí. Nechtěla jsem péct klasický koláč s drobenkou a kombinaci s jahodama už jsme nedávno taky měli. Na Pinterestu jsem si uložila tenhle recept a tak přišla ideální chvíle ho vyzkoušet.
Na těsto:
1 a 1/3 hrnku hladké žitné mouky
1 a 1/3 hrnku hladké pšeničné mouky
1/2 lžičky soli
227g studeného másla nakrájeného na kostičky
6 až 8 lžic studené vody
1 lžička jablečného octa
Na náplň:
3/4 hrnku cukru (můžete ubrat či přidat podle kyselosti ovoce)
šťáva a kůra z 1/2 citrónu
1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkové esence
1/4 hrnku hladké mouky + 2 lžíce kukuřičné moučky, pokud máte lesní ovoce mražené
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky soli
500g rebarbory
550g lesního ovoce
1 rozšlehané vajíčko na potření
1 lžíce hnědého cukru
Nejdřív si připravte těsto. V míse (nebo robotu) smíchejte mouku a sůl. Poté postupně přidejte a zapracujte máslo – kousky v něm budou stále vidět. V menší mističce si smíchejte vodu s octem a tu postupně přidávejte do těsta až bude mít tu správnou konzistenci (těsto by se nemělo rozpadat). Těsto si rozdělte na dvě placky a ty dejte aspoň na hodinu chladit do lednice.
Mezitím si můžete připravit náplň. Rebarboru nakrájejte na menší kousky (pořádně ji omyjte a loupat jí nemusíte) a připravte si lesní plody (pokud nemáte čerstvé, můžete použít i mražené). Ve větší míse smíchejte cukr, citrónovou kůru a pastu z vanilkového lusku (pokud máte extrakt, tak ho přidejte až nakonec). Poté přidejte mouku, skořici a sůl. Do směsi vsypte rebarboru a lesní ovoce a dobře promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt. Pokud pracujete s mraženým ovocem, přidejte ještě dvě lžíce kukuřičné moučky. Můžete nechat odstát.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. První část vychlazeného těsta rozválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu, naplňte směsí ovoce. Druhou část těsta můžete také vyválet na placku a koláč jím přikrýt (navrch vykrájejte nebo udělejte dírky) či jako já použijte vykrajovátka a koláč pokryjte různými tvary, z těsta můžete udělat také mřížky (je to na vás). Nakonec koláč potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte cukrem.
Pečte asi 45 minut až je těsto na povrchu zlaté. Před podáváním nechte vychladnout.
Recept z Food 52.
Napsat komentář