
Třetí recept na kynuté šneky. Mám je zkrátka ráda a často zkouším nové příchutě. Skořicová klasika je super, ale občas stojí za to experimentovat. Kynutí přes noc má velkou výhodu v tom, že ráno máte šneky čerstvě upečené a provoníte kuchyň. Dnes mám pro vás tip na variantu s mákem a citrónem.
Ingredience:
Na těsto:
1/2 hrnku plnotučného ohřátého mléka
1/2 balíčku sušeného droždí
33 g krupicového cukru
287 g hladké mouky
1 a 1/2 lžíce máku
1/2 lžičky soli
57 g másla pokojové teploty nakrájeného na větší kostky
2 vejce
Na náplň:
57 g másla pokojové teploty
kůra z jednoho citrónu
75 g krupicového cukru
Na polevu:
100 g krémového sýru
56 g másla pokojové teploty
kůra z jednoho citrónu
70 g moučkového cukru
špetka soli
1 lžíce máku
2 lžíce citrónové šťávy
Do hrnečku, kde máte ohřáté mléko nasypte sušené droždí, přidejte trochu cukru, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím si do mísy od robotu dejte cukr, mouku, mák a sůl. Promíchejte. Přidejte kousky másla, rozšlehaná vejce a vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a potom nechte v robotu hníst dokud vám nevznikne hladké těsto, které se nelepí. Těsto prohněte také rukama a potom dejte do olejem vymazané mísy. Nechte kynout cca 1 hodinu. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte citrónový cukr na náplň.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník. Potřete máslem a posypte citrónovým cukrem. Smotejte a nakrájejte šneky, které vložíte do máslem vymazané formy. Zakryjte a nechte přes noc kynout v lednici. Pokud byste chtěli péct hned, stačí rozehřát troubu na 180 stupňů, šneky nechat ještě 30 minut kynout a dát péct.
Ráno šneky vyndejte z lednice a nechte je přijít do pokojové teploty.
Mezitím si připravte polevu tak, že si všechny ingredience společně vyšleháte.
Šneky pečte na 180 stupňů cca 30 minut. Po vyndání z trouby ještě teplé šneky potřete půlkou polevy. Po vychladnutí potřete druhou polovinou.
Dobrou chuť!
Recept od Joy the baker.
Sakra, to musí být dobrota! Recept si ukládám a moc ráda vyzkouším příští víkend nebo na Velikonoční pečení. :))