Láska ke knihám

Knihy

Láska k papíru

Diáře

Naše zážitky a tipy z cesty

USA

Upečeno/uvařeno

Rebarborovo-jahodový koláč

Květen nechť je měsícem koláčů a začneme tou nejlepší kombinací – jahody/rebarbora. Rebarboru odjakživa miluju a koláč s drobenkou, co dělá moje babička je ten nej. My si dneska dáme něco méně buchtového, i když drobenka tam bude taky.
Počítejte, že těsto je potřeba udělat minimálně půl hodiny dopředu.

Ingredience: 

Na těsto: 
1 a ½ hrnku + 1 lžíci hladké mouky
2 a ½ lžíce cukru (dávala jsem třtinový)
½ vrchovaté lžičky skořice
špetka soli
154 g studeného másla nakrájeného na kostičky
¾ lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce ledové vody
1 rozmíchané vajíčko

Na drobenku:
2/3 hrnku ovesných vloček
½ hrnku hladké mouky
½ hrnku hnědého cukru muscovado
¼ lžičky skořice
66 g studeného másla nakrájeného na kostičky

Na náplň:
350 g nakrájené a oloupané rebarbory
250 g jahod nakrájených na kostky
½ hrnku cukru (dávala jsem třtinový)
¼ hrnku kukuřičné moučky
½ lžičky skořice
1/8 lžičky muškátového oříšku

Těsto:
V robotu smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl. Přidejte máslo a míchejte dokud nevzniknou hrudky. Přidejte vodu a vanilkový extrakt a míchejte až vznikne těsto. Pokud je potřeba přidejte víc vody. Když je hotovo, udělejte z těsta kouli, zabalte jí do potravinové fólie a dejte do lednice (nejméně na 30 minut).
Poté těsto rozválejte, dejte do koláčové formy a znovu chlaďte aspoň 20 minut.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto koláčové formy přikryjte papírem na pečení a přidejte fazole k zatížení. Pečte asi 15 minut, pak vyndejte fazole a pečte dalších 20 minut dokud není světle hnědé. Nechte vychladit.

Drobenka:
Během přípravy drobenky si zvyšte výkon trouby na 190 stupňů. Všechny ingredience dejte do mísy a rukama zpracujte drobenku. Dejte chladit do ledničky.

Náplň:
Smíchejte rebarboru, jahody, skořici, kukuřičnou mouku, cukr a muškátový oříšek v malém rendlíku a nechte 30 minut marinovat, občas promíchejte. Poté přiveďte k varu a vařte na malém plameni do zhoustnutí, asi 3 minuty.
Náplň dejte do koláčové formy, posypte drobenkou a dejte péct, asi 35 minut.

Processed with MOLDIV

Recept od Eats well with others.

Previous Post Next Post

You may also like

Nechte mi tu komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.