Upečeno/uvařeno

Rebarborovo-jahodový koláč

Květen nechť je měsícem koláčů a začneme tou nejlepší kombinací – jahody/rebarbora. Rebarboru odjakživa miluju a koláč s drobenkou, co dělá moje babička je ten nej. My si dneska dáme něco méně buchtového, i když drobenka tam bude taky.
Počítejte, že těsto je potřeba udělat minimálně půl hodiny dopředu.

Ingredience: 

Na těsto: 
1 a ½ hrnku + 1 lžíci hladké mouky
2 a ½ lžíce cukru (dávala jsem třtinový)
½ vrchovaté lžičky skořice
špetka soli
154 g studeného másla nakrájeného na kostičky
¾ lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce ledové vody
1 rozmíchané vajíčko

Na drobenku:
2/3 hrnku ovesných vloček
½ hrnku hladké mouky
½ hrnku hnědého cukru muscovado
¼ lžičky skořice
66 g studeného másla nakrájeného na kostičky

Na náplň:
350 g nakrájené a oloupané rebarbory
250 g jahod nakrájených na kostky
½ hrnku cukru (dávala jsem třtinový)
¼ hrnku kukuřičné moučky
½ lžičky skořice
1/8 lžičky muškátového oříšku

Těsto:
V robotu smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl. Přidejte máslo a míchejte dokud nevzniknou hrudky. Přidejte vodu a vanilkový extrakt a míchejte až vznikne těsto. Pokud je potřeba přidejte víc vody. Když je hotovo, udělejte z těsta kouli, zabalte jí do potravinové fólie a dejte do lednice (nejméně na 30 minut).
Poté těsto rozválejte, dejte do koláčové formy a znovu chlaďte aspoň 20 minut.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto koláčové formy přikryjte papírem na pečení a přidejte fazole k zatížení. Pečte asi 15 minut, pak vyndejte fazole a pečte dalších 20 minut dokud není světle hnědé. Nechte vychladit.

Drobenka:
Během přípravy drobenky si zvyšte výkon trouby na 190 stupňů. Všechny ingredience dejte do mísy a rukama zpracujte drobenku. Dejte chladit do ledničky.

Náplň:
Smíchejte rebarboru, jahody, skořici, kukuřičnou mouku, cukr a muškátový oříšek v malém rendlíku a nechte 30 minut marinovat, občas promíchejte. Poté přiveďte k varu a vařte na malém plameni do zhoustnutí, asi 3 minuty.
Náplň dejte do koláčové formy, posypte drobenkou a dejte péct, asi 35 minut.

Processed with MOLDIV

Recept od Eats well with others.

Previous Post Next Post

You may also like

Nechte mi tu komentář