Domácí toustový chléb

Tenhle recept je tak jednoduchý, že vás stejně jako mě, určitě zaujme hned na poprvé. Jediné, co potřebujete je pořádně vyhnětené těsto, které krásně nakyne. Pak už se nemůže nic pokazit. Když jsem tenhle chleba pekla před pár lety poprvé, tak jsem neměla ramenového robota a nehnětla jsem dostatnečně. Z chleba jsem pak měla něco jako kámen a letěl do koše. Tentokrát se ve spolupráci s robotem zadařilo a upekla jsem ten nejlepší toustový chleba, který se s těmi v obchodě nemůže vůbec srovnávat.

Naplánujte si nějakou víkendovou snídani, sendvičové hody nebo grilované sendviče k večeři a pojďte na to.

Ingredience:
2 a 1/4 lžičky instantního droždí
6 lžic + 1 a 1/3 hrnku teplé vody, rozdělené
25g cukru krupice
1/2 lžíce soli
22g másla pokojové teploty, nakrájeného na kostičky
650 – 700g hladké mouky
rozpuštěné máslo na potření

V míse od robota (případně v nějaké velké míse, kde budete těsto hníst) si smíchejte 6 lžič teplé vody a instatní droždí. Nechte stát 5 minut. Poté přidejte zbytek vody, cukr, máslo a půlku mouky. Vše promíchtejte. Dejte do robota (případně nažhavte paže) a začněte pomalu hníst a přidávat zbytek mouky.

Jakmile je těsto uhnětené, dejte ho tak na 45 minut kynout na nějaké teplé místo dokud se nezdvojnásobí.

Nakynuté těsto si přendejte na pracovní plochu a rukou z něj udělejte placku ve tvaru obdelníku. Vymačkejte všechny bubliny. Těsto srolujte jako roládu a konce zahněte. Tuhle šišku pak dejte do vymazené chlebové formy a nechte znovu kynout (30 až 45 minut).

Jakmile máte nakynuto, opatrně potřete chleba máslem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte cca 30 minut, dokud není zlatý a uvnitř hotový.

Horký vytažený chléb ještě jednou potřete rozpuštěným máslem. Nechte 10 minut vychladnout a pak ho vyndejte z formy. Dobře uložený vydrží až 4 dny. Případně ho můžete zmrazit.

Za úžasný recept díky Brown Eyed Baker.